Imam prijatelja koji radi u SweaSat-u i imam prijatelja koji je 'diler' da tako kazem za Zona.ba
Ako cemo iskreno, ADSL se ne moze porediti ni sa jednim Wireless sistemom sem mozda wi-max koji kod nas nije jos zazivio niti ce.
Prednost ADSL-a je sto je veza konstantna, ako ti je protok 256/64kbps ti ces taj protok imati i kada je opterecenje na mrezi maksimalno i kada je minimalno, dok recimo kod WiFi (wireless) ukoliko je opterecenje na tvom AP-u veliko tebi se smanjuje protok tj. veza pocinje da se gusi, ako se AP (access point) preoptereti on se restartuje tako da nekih sat vremena nece raditi net u najboljem slucaju ako su serviseri jako brzi ako nisu onda zna da potraje i po nekoliko sati...
Takodje WiFi jako cesto ako je nevrijeme zna da 'izgubi' signal, tako da recimo ako je napolju nevrijeme ili magla, ti imas za 20% slabiji signal i samim time slabiji protok dok je kod ADSL-a sve konstantno.
Da ne tupim dalje sa dokazima za i protiv, ADSL je sigurno mnogo mnogo bolji od WiFi barem kad je Brcko u pitanju.
Samim time sto sam imao WiFi godinu i vise i bio na SweaSat i na Zona.ba pa se prebacio na ADSL i sada ADSL imam skoro godinu i po, slobodno mogu reci da je ADSL bolji, brzi i stabilniji.
WiFi mozda jeste jeftiniji ali ako pogledam npr da dok sam koristio WiFi, u toku mjesec dana internet 'pukne' barem 10ak puta i to prekidi po najmanje sat vremena, a da ne pricam o svakodnevnim prekidima koje obicni korisnici smatraju da je problem do njih pa kao probat cu kasnije... sto znaci da je Wireless godisnje pucao barem 100x a ADSL imam godinu i po, i samo jednom je pukao...
I na kraju, suma sumarum... moj glas definitivno ide za ADSL, mozda jeste malo cijena veca ali sigurnost i kvalitet su na prvom mjestu